Tot drie maal toe zijn ze omgelegd, de toompjes kippen die ik had. Waarschijnlijk door een steenmarter. De eerste twee keren gebeurde het terwijl die arme dieren onschuldig rondscharrelden in de tuin. De laatste keer werd zelfs het gaas van het kippenhok open gerist. Dat deed voor mij de deur dicht. Het is leuk om kippen te houden, want je hebt elke dag verse eieren en het is zo’n gezellig gedoe in de tuin. Maar tegen zoveel bloedvergieten ben ik niet bestand.
Toen ik laatst op vakantie was, pasten er vrienden op ons huis. En bij wijze van verrassing hadden zij het dunne standaardkippengaas op de ren vervangen door een veel steviger variant. En als klap op de vuurpijp liepen er weer twee kippen rond in de ren.
Het hok ziet er heel veilig uit, en de kippen laat ik alleen nog maar loslopen als ik ze in de gaten kan houden. Ik bid dat het allemaal goed gaat. Niet alleen voor de kippen, ook voor mezelf. Want wat zijn ze toch heerlijk, die kakelverse eieren! Deze hennen zijn bovendien buitengewoon productief: sinds we begin februari terugkwamen van vakantie op de Canarische Eilanden hebben ze nog geen dag géén twee eieren gelegd. Al die eieren vroegen om een goede bestemming. Met een omeletje hier en een gekookt eitje red je het niet met zo’n productie. En zo kwam ik erop om die goddelijke dulce de leche die ik in restaurant Grill7 in Las Palmas at (een aanrader dat restaurant – topkwaliteit tegen de prijzen van een Nederlands eetcafé) thuis te maken. Want daar gaan fiks wat eieren in. Let op: het is mierzoet. Dus suikervrezers: niet maken. En wie bang is van rauwe eieren moet ook ver van dit recept blijven. Voor de rest is dit een geweldig gerecht, hoewel het erg machtig is. Dus serveren in kleine hoeveelheden.
Dulce de leche
Ingrediënten
• 1 blikje gecondenseerde volle melk met suiker (Friesche Vlag bijvoorbeeld)
• 2 eierdooiers
• 4 eiwitten
• slagroom
Bereiding
Zet het blikje geconserveerde melk in een pan met water (of doe er meteen drie of vier tegelijk indien u dit gerecht vaker wilt gaan maken). Breng het water aan de kook en laat 3 uur heel zacht koken. Laat afkoelen. Doe de melk, die door het koken als bij toverslag is veranderd in karamel, in een schaal en vermeng met het eigeel. Sla de eiwitten samen met een snufje zout stijf, met de mixer of in de keukenmachine. Spatel het karamelmengsel door de stijve eiwitten en zet minstens een uur in de koelkast. Serveren met geklopte slagroom en eventueel wat vanille-ijs.